Artiesten Gemengd Accademia Amsterdam
Accademia Amsterdam PDF Afdrukken Email
Accademia Amsterdam

Amsterdamse diversiteit en frivoliteit: van duo’s tot (solo)concerten. Van instrumentale kamermuziek en cantates uit de barok tot vroege klassieke strijkkwintetten.

Musici: Onno Verschoor, hobo / blokfluit; Mario Topper, hobo; Henriëtte Bakker / Kees Hoek, fagot / blokfluit; Jan Pieter van Coolwijk, Mariëtte Holtrop en Evert Jan Schuur, viool; Rachael Yates en Niek Idema, altviool; Wilma van der Wardt, cello; Hendrik-Jan Wolfert, violone; Susanne Braumann, viola da gamba; Harjo Neutkens, luit; Stefano Intrieri, continuo.

Accademia Amsterdam ontleent haar naam aan een van oorsprong Italiaanse instelling, die vooral in de 17e en de 18e eeuw floreerde. Men kwam bijeen om te musiceren en te discussiëren over uiteenlopende onderwerpen. Accademia Amsterdam werkt in deze traditie: gezamenlijk wordt gewerkt aan een duidelijke interpretatie van de muziek. Bij het geven van concerten staat het behagen van het publiek centraal. Dit bereikt men door gebruik te maken van de “Sprekende Stijl” die haar oorsprong kent in de Retorica. Via deze Retorica wordt inzicht gegeven in de kleurrijke wereld van het Affect dat tegenwoordig omschreven kan worden als de wereld van het gevoel.

Accademia Amsterdam

Accademia Amsterdam werd in 1990 opgericht door hoboïst Onno Verschoor. Het ensemble bestaat uit musici opgeleid in de traditie van de authentieke uitvoeringspraktijk. De leden hebben een uitgebreide concertpraktijk en treden regelmatig op in de bekende Europese barokorkesten.

Het ensemble geeft concerten in binnen- en buitenland en nam de succesvolle cd “A Choice Collection of Dances” op. In 2006 was het ensemble de hoofdgast in festival Solomeo in Italië. Deze succesvolle Nederlands-Italiaanse samenwerking leidde tot een cd met kamermuziek van weerszijden van de Alpen, die u via deze website kun kopen. Accademia Amsterdam zoekt het avontuur door bijzondere projecten op te zetten. Met barokdanseres Dorothée Wortelboer organiseerde het ensemble een voorstelling op een binnenvaartschip die onder meer te zien was in het Oerolfestival op Terschelling. In 2013 werden Bachs Goldbergvariaties gespeeld én gezongen(!) samen met kamerkoor PA’dam. Rond Händels leermeester F.W. Zachow initieert Accademia Amsterdam een project, dat de uitvoering en opnamen van al zijn nog niet eerder gehoorde cantates inhoudt. De eerste cd met (kerst)cantates van deze onterecht vergeten componist is te koop via deze website.
U kunt Accademia Amsterdam regelmatig horen in de grote oratoria van Bach en Händel en werkt daarbij samen met bekende dirigenten en koren.

Sinds 2010 geven musici van Accademia Amsterdam een jaarlijkse zomercursus voor muziekliefhebbers op prachtige historische locaties in Perugia (Italië). Meer informatie vindt u onder het menu: Activiteiten – Cursussen.

 

Concertprogramma's

AA1 - Meester en Gezel

AA2 - Eerbetoon aan een virtuoos: Giuseppe Sammartini

AA3 - Nederlands eerste hofcomponist: Christian Ernst Gra(a)f

 

Media

Charpentier - Chaconne van de cd: A Choice Collection of Dances (audio)

No Flash Player detected

Zachow - Meine Seel: erhebt den Herren (Sonata) (video) Zachow - Meine Seel: erhebt den Herren (Sonata) (video)
 

Persfoto's

Accademia Amsterdam 1 Accademia Amsterdam 1
Accademia Amsterdam 2 Accademia Amsterdam 2
 

Agenda - Actueel

Geen evenementen

Nieuwsbrief

Formulier openen & abonneren

Kies uw interessegebied:
Concertorganisaties
Artists
Koren
Projects
Publiek
Cursussen

Voer de karakters in van de veiligheidscode die u hier ziet.

captcha

Letters niet duidelijk?
Klik hier voor een nieuwe reeks.

  • blogger
  • Del.ici.ous
  • DiggIt
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • Twitter
  • Yahoo