Activiteiten Projecten Beleef Zachow!
Beleef Zachow! PDF Afdrukken Email
Inhoudsopgave
Beleef Zachow!
Concerten, Educatie
Achtergrond
Curricula
Concertprogramma's
Alle pagina's

De Cantates van F.W. Zachow (1663-1712)

logo_zachow

Verborgen juwelen van Händels leermeester ontdekt

Accademia Amsterdam

In 2009 startte Accademia Amsterdam een project rond de overgebleven muziek van Händels leraar in Halle: Friedrich Wilhelm Zachow (1663–1712). Artistiek leider van het ensemble, Onno Verschoor, haalde deze muziek onder het stof vandaan. In samenwerking met prof. dr. Ludger Remy, veel gelauwerd expert op het gebied van de Duitse barokmuziek, leidde dit tot een concertserie in 2009 en 2010 in Nederland en Duitsland.

Hiermee is Accademia Amsterdam het eerste barokensemble ter wereld dat na nauwgezette reconstructie van instrumentatie en instrumentarium, cantates van Zachow heruitvoerde, waarvan sommige hun hedendaagse première beleefden. Het ensemble produceerde als eerste een cd, volledig gewijd aan Zachows cantates, die merendeels voor het eerst opgenomen zijn.

Uit de positieve reacties blijkt dat de muziek ten onterechte vergeten is. We kunnen concluderen dat deze een modern publiek bijzonder aanspreekt. In samenwerking wordt het beste uit twee werelden gecombineerd: de Nederlandse expertise op het gebied van de historische uitvoeringspraktijk (de school van o.a. Gustav Leonhardt en Frans Brüggen) met Duits/Europees erfgoed (de muziek van Zachow en de ervaring van Ludger Remy).

Er wordt samengewerkt met specialistische solisten van naam als Constanze Backes uit Duitsland en aankomend jong zangtalent dat o.m. studeerde aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag. De kwaliteit van de uitvoeringen staat daarom op hoog niveau.

Om deze muziek op verantwoorde wijze te documenteren, werd op een speciale locatie opgenomen: de Pelsterkerk in Groningen, waar een orgel staat dat vergelijkbaar is met het instrument dat Zachow in Halle tot zijn beschikking had. Helaas is dat orgel in de Marienkirche verloren gegaan. Zodoende heeft Accademia Amsterdam een bijdrage geleverd aan de conservatie én herbeleving van de schitterende en afwisselende muziek van Händels leraar. Ook de media hebben onze activiteiten opgemerkt: delen van de cd zijn regelmatig te beluisteren op internationale radiostations.

Koop de cd via de webwinkel. Beluister voorproefjes op Last.fm en lees hier een recensie. Bekijk de promotievideo op YouTube.

U kunt dit uitzonderlijke project steunen via een donatie op bankrekening 9432035 van Stichting Amstel Muziekproducties, Amstelveen o.v.v. “donatie Zachow” en ontvang een aantrekkelijke korting op de concerttickets.

 Direct en veilig doneren via PayPal kan ook.


 

Agenda - Actueel

Geen evenementen

Nieuwsbrief

Formulier openen & abonneren

Kies uw interessegebied:
Concertorganisaties
Artists
Koren
Projects
Publiek
Cursussen

Voer de karakters in van de veiligheidscode die u hier ziet.

captcha

Letters niet duidelijk?
Klik hier voor een nieuwe reeks.

  • blogger
  • Del.ici.ous
  • DiggIt
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • Twitter
  • Yahoo