• Haytham Safia Qu4rtet
  • Rangel Silaev
  • Accademia Amsterdam
  • Quatre Bouches
  • Bonporti Ensemble
  • Spina-Benignetti Piano Duo
  • Duo Steinmann-Niessen
  • URSA
Tuesday, 28 January 2020

Ursula Dütschler

Ursula Dütschler, een veelzijdig musicus die de dramatiek, retoriek en emotie in de muziek op ontroerende wijze weet te vertolken op fortepiano en klavecimbel, vaak in inspirerende duo bezetting.

Ursula Dütschler werd in Thun in Zwitserland geboren en kreeg op vijfjarige leeftijd haar eerste klavecimbellessen. Zij studeerde aan het conservatorium in Bern bij Jörg Ewald Dähler en aan het Mozarteum in Salzburg bij Kenneth Gilbert. In 1990 volgde zij een studie op fortepiano bij Malcolm Bilson aan de Cornell University in de Verenigde Staten.

In 1989 won Ursula Dütschler het Internationale Klavecimbel Concours in Parijs, met inbegrip van de prijs voor het onderdeel ‘interpretatie hedendaagse muziek’. Twee jaar later werd haar de eerste prijs voor fortepiano toegekend op het Internationale Erwin Bodky Concours in Boston.

Ursula Dütschler heeft op klavecimbel en fortepiano een veelzijdige concertpraktijk ontwikkeld en is op verschillende podia’s en festivals te horen, zowel als soliste als freelance musicus in diverse kamermuziekensembles. Ze trad op met orkesten zoals Combattimento Consort Amsterdam, Accademia Amsterdam, Het Orkest van het Oosten, Ensemble de Grenoble, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orquesta Sinfonica de Galicia, Orquesta National de Barcelona y de Catalunia, Württembergisches Kammerorchester en Zürcher Kammerorchester.

Met haar ensemble Camerata 1800 (fortepianotrio, gespecialiseerd in muziek rond 1800) trad Ursula in de afgelopen jaren op met een uitgebreid fortepianotrio repertroire en met veelzijdige en verrassende programma's in verschillende bezettingen. Tegenwoordig wijdt ze zich vooral aan het solo en duo repertoire met haar muzikale partners zoals Frank Wakelkamp, cello en viola da gamba, Raymond Honing, fluit, Bernhard Loonen, tenor, Eric Hoeprich, klarinet en Francine van der Heijden, sopraan.

Haar omvangrijke discografie bij Claves Records bevat naast vele kamermuzikale uitvoeringen (waaronder “The art of Mendelssohnian Song” met sopraan Francine van der Heijden) opnamen met solowerken van Byrd, Bach, Scarlatti en Beethoven. Op het label Musicaomnia verscheen in 2010 een cd met de sonates op.91 van Boismortier voor traverso en klavecimbel met Douglas Worthen. Verder zijn bij Brilliant Classics 2 CD’s verschenen met sonates van Haydn en de complete werken voor piano vierhandig en twee piano’s van Mozart met Bart van Oort. Later dit jaar zal de nieuwste CD verschijnen: met werken van Beethoven voor 8 - kleppenfluit en fortepiano met Raymond Honing (o.a. met de bewerkingen van de vioolsonates van Louis Drouet).

 


 

 

 

Terug

Aanmelden Nieuwsbrief

Geef hieronder aan welke nieuwsbrief u graag wenst te ontvangen. Typ daaronder svp de code over in het lege tekstvak.
captcha