• Haytham Safia Qu4rtet
  • Rangel Silaev
  • Accademia Amsterdam
  • Quatre Bouches
  • Bonporti Ensemble
  • Spina-Benignetti Piano Duo
  • Duo Steinmann-Niessen
  • URSA
Tuesday, 28 January 2020

Duo Steinmann-Niessen


Janneke Steinmann, klarinet
Sharon Niessen, piano

Klarinettiste Janneke Steinmann (1992) en pianiste Sharon Niessen (1986) vormen sinds 2015 een klarinet-piano duo. Beiden zijn onlangs cum laude afgestudeerd van de Master of Music aan het Fontys Conservatorium Tilburg. 
Ze bleken op vroege leeftijd al een uitzonderlijk talent te zijn: op jonge leeftijd werden ze toegelaten tot de Jong Talentklas van het Fontys Conservatorium, waar ze elkaar hebben ontmoet. Echter, na jaren kwamen zij elkaar weer tegen en vonden zij een muzikale klik.
Beide musici zijn regelmatig te vinden in concertzalen. Zowel Janneke als Sharon geven regelmatig concerten in gerenommeerde zalen in binnen- en buitenland. Ook hebben ze diverse prijzen gewonnen tijdens (inter)nationale concoursen zoals het Prinses Christina Concours.

Janneke Steinmann
is geboren in ‘92 te Gennep. Toen ze op haar achtste jaar begon met klarinet les was ze meteen verzot op haar instrument. Na toelating in 2007 op het conservatorium van Tilburg heeft zij twee jaar gestudeerd in de Jong Talenten Klas, later Young Musicians Academy. In 2010 begon ze hier haar Bachelor opleiding klarinet klassiek. Janneke heeft 5 jaar les gevolgd bij Lars Wouters van den Oudenweijer en in de laatste jaren van haar studie heeft ze haar hoofdvaklessen gevolgd bij Geert Baeckelandt. Daarnaast volgde ze als bijvak basklarinet bij Raf de Keninck. Voor haar Bachelor Eindexamenconcert in De Toonzaal behaalde ze een negen.  Dit was tegelijkertijd ook de toelating voor de Masterstudie uitvoerend klarinettist, die ze in september 2014 is begonnen. In mei 2015 reisde Janneke voor haar Masterstudie naar Porto, om op het conservatorium lessen te volgen van Nuno Pinto en om er inspiratie op te doen. Ook heeft ze hoofdvaklessen gevolgd aan het conservatorium van Antwerpen bij Ivo Lybeert. Dit jaar volgde ze een Masterclass van klarinet legende Karl Leister.

Janneke heeft naast solo- en kamermuziek concerten de afgelopen jaren gespeeld bij Het J.Pzn Sweelinck symfonieorkest in Amsterdam, waar zij als eerste klarinettist in o.a. Het Concertgebouw van Amsterdam speelde.  Ook remplaceerde Janneke bij de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso in Assen, waar ze na het winnen van de audities, fulltime werkt als klarinettist. Daarnaast is ze een laureaat van het Princes Christina concours, zowel individueel als met ensemble. Namens het Prinses Christina Concours, heeft zij vele concerten mogen verzorgen in binnen en buitenland. Zo speelde ze met Het Jerevan Trio voor de Nederlandse ambassade in Athene en Thessaloníki. Meer informatie is te vinden op www.jannekesteinmann.nl

 

Sharon Niessen
Sharon Niessen is op 9-jarige leeftijd begonnen met pianolessen. Al op zeer jonge leeftijd bleek Sharon een uitzonderlijk talent te zijn en werd aangenomen in de Jong Talentklas aan het Fontys Conservatorium Tilburg. Haar carrière kreeg echter een onverwachte wending. Na ruim vijf jaar niet gespeeld te hebben door gehoorklachten is zij sinds een paar jaar weer te beluisteren op het podium en heeft is ze juni 2016 cum laude afgestudeerd voor de Master of Music aan het Fontys Conservatorium Tilburg. Hier heeft ze gestudeerd bij Joop Celis. Eerder studeerde ze bij Ton Demmers en volgde lessen bij Jan Wijn. Daarnaast volgde ze masterclasses bij o.a. Igor Roma, Ronald Brautigam en het Matangi Kwartet.

Sharon was prijswinnares van diverse concoursen zoals het Petrof Concours, YPF Piano Competition en het Prinses Christina Concours. Ze heeft veel concerten gegeven in binnen- en buitenland. Zo speelde Sharon in de meest gerenommeerde zalen van Nederland waaronder het Muziekgebouw Eindhoven, Vredenburg Utrecht, de Oosterpoort in Groningen. Daarnaast gaf ze een concert in Carnegie Hall in New York. Ze heeft gesoleerd met het Helikon Orkest, Philips Symfonie Orkest, Nederlands Promenade Orkest en werkte ze samen met dirigenten Kian Pin Hiu, Jurre Haanstra en Jules van Hessen. Samen met het JeugdOrkest Nederland o.l.v. Jurjen Hempel maakte ze een tournee met het Eerste Pianoconcert van Franz Liszt. Tijdens haar Master eindrecital speelde ze met een door haar klarinet-piano duo samengestelde kamerorkest het Tweede Pianoconcert van Camille Saint-Saëns, o.l.v. Sander Teepen, een van de meest veelbelovende dirigenten van Nederland op dit moment.

Verder heeft zij diverse radio- en televisieoptredens gehad, waaronder op Radio 4 en heeft ze opgetreden tijdens het programma ‘Business Class’ van Harry Mens. Naast een carrière als solo pianiste is Sharon ook actief als kamermusicus. 

U kunt haar volgen op haar website www.sharonniessen.com.


Audio

 

Robert Schumann - Fantasiestücke voor klarinet en piano

 


 


Foto: Ronald Knapp

 

Terug

 

Aanmelden Nieuwsbrief

Geef hieronder aan welke nieuwsbrief u graag wenst te ontvangen. Typ daaronder svp de code over in het lege tekstvak.
captcha